Sote-menot ovat puhuttaneet ainakin poliitikkoja jo vuosia. Koko kansa on saanut ihmetellä sen kanssa veivaamista. On kuitenkin olemassa yksinkertainen ratkaisu kasvaviin sote-menoihin, varsinkin pitemmällä aikavälillä. Pyrin tässä kirjoituksessa avaamaan tätä yksinkertaista, mutta hyvinkin hankalasti toteutettavaa ratkaisua.

Mitä ratkaisuun yleensäkin tarvitaan. No ensiksi tietenkin sekä kansalaisten, että poliitikkojen tahtoa. Tämän tahtotilan luominen voi tosin olla hyvinkin haastavaa. Ihmiskunnalla kun on ikävä taipumus havahtua vasta viime hetkellä ja yrittää epätoivoisiakin paniikkiratkaisuja, kun aika muihin vaihtoehtoihin on jo aikaa sitten ohitettu. Nyt on juuri oikea aika aloittaa ongelman purkaminen, sillä murroksen alkumainingit ovat jo tapahtumassa länsimaissa.

Miksi sote-menot oikeastaan kasvavat koko ajan?

Näkemykseni mukaan sote menojen jatkuva ja joidenkin mielestä hillitönkin kasvu johtuu pitkälti väestön ikääntymisen, lääketieteellisten edistysten ja hyvinvoinnin kasvun takia. Väestön ikääntymisen kasvuun vaikuttava mekaniikka aukenee jo ihan maalaisjärjelläkin. Ihmiset elävät pidempään ja täten tarvitsevat palveluja myös pidempään.Yksinkertainen ratkaisu kasvaviin sote menoihin

Lääketieteellisten edistysten kustannuksia kohottava vaikutuskin on melko yksinkertainen. Paljon tauteja on pystytty ns. voittamaan, AIDS, syöpä jne. eivät enää ole kuolemantuomio. Tämä tietysti maksaa, joskus melko paljonkin. On silti itsestään selvää, että ihmisille annetaan näitä hoitoja. Sitä tuskin kukaan kiistää. Erittäin harvinaisten ja kalliiden hoitojen osalla mennään harmaammalle alueelle, mutta ei mennä nyt siihen ongelmaan.

Kolmas kohta eli hyvinvoinnin kasvu on jo hieman kysymyksiä herättävä. Miksi se nostaa myös sote menoja? No. Sitä voi ajatella vaikka seuraavalla tavalla. Suurempi hyvinvointi yhteiskunnassa totuttaa meidät kaikki odottamaan tiettyä palvelutasoa. Nälkä kasvaa syödessä, kuten sanonta kuuluu. Yhteiskunnalta odotettaviin sote palveluihin lisätään pikkuhiljaa enemmän ja enemmän uusia palvelumuotoja. Mielestäni tämäkään ei ole suuri ongelma, vaikka varmasti kuulette toisinkin sanottavan ns. toiselta puolelta salia. Sillä kasvaahan tuottavuuskin koko ajan, ja uskallan sanoa enemmän kuin em. menot. Joten suurta ongelmaa ei pitäisi olla. Ei tosin mennä tähänkään problematiikkaan sen enempää.

Hyvinvoinnin kasvu aiheuttaa myös suuria muutoksia elintapoihin. Elintavat ovatkin se suurin syypää sote-menojen kasvuun väestön ikääntymisen kanssa. Tarkastelemme jatkossa tätä lähestymistapaa ratkaisuissa kasvaviin sote-menoihin.

Lisäksi on ne vakiosyyt kuten esim. inflaatio, jotka nostavat kustannustasoa. Väestönkasvu nostaa myös sote menoja. Aika harvoin saa tosin lukea paljonko ne ovat per asukas tai asiakas. Onhan paljon helpompaa vaatia leikkauksia, kun hieman sumutetaan pelkällä euromäärän suuruisella nousulla, tai lähes merkityksettömällä prosenttiluvulla.

Mistä siis ratkaisu kasvaviin sote-menoihin.

Sipilän hallitus tietysti ehdottaa tähän heidän hehkuttamaansa sote- ja maakuntauudistusta. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt asiasta sitä ja tätä. Totuus taitaa kuitenkin mennä sille puolelle, että tämä uudistus ei kykene hillitsemään menoja ollenkaan vaan päinvastoin. Näin asiasta ovat lausuneet monet alan huippuasiatuntijat, oppositiopuolueet, alan toimijat sekä jopa hallituspuolueiden omat kansanedustajat. Voinemme siis ohittaa tämän ns. uudistuksen kädenheilautuksella mahdollisten ratkaisujen joukosta.

Ks. esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sote-_ja_maakuntauudistus , etenkin kritiikki osio.

Robotisaatiota on myös ehdotettu mahdolliseksi ongelman ratkaisuksi. Se voi myös olla yksi mahdollisuuksista ja sitä tuleekin tutkia lisää. Robotisaatio tosin on koko yhteiskunnan läpäisevä ratkaisu moneenkin asiaan eikä siksi ole juuri se suuri ratkaisu sote-menojen kasvuun ja hillintään. Eikä se puutu asian ytimeen, eli terveyteen. Katso myös kirjoitukseni robotisaation mahdollisuuksista.

Lähtekäämme siis katsomaan asiaa sen ytimestä käsin, elintavoissa. Miten voisimme vaikuttaa ihmisten terveyteen. Liikunta, ruokavalio sekä haitallisten aineiden käyttö lienevät yleismaailmallisesti hyväksyttyjä ydinkohtia elintapojen ja terveyden tarkastelussa. Liikuntaa tulee edistää entistä enemmän, mutta se on monimutkainen kysymys, johon tarvitaan monialainen ratkaisu. En puutu siihen tässä. Haitalliset aineet kuten tupakka muiden huumausaineiden ohella sekä alkoholi ovat ongelmia joita yritetäänkin koko ajan hillitä verotuksella ja lainsäädännöllä sekä myös valistamalla. Hyvä näin. Se ei kuitenkaan ole se suurin ratkaisu.

Jäljelle jää siis ruokavalio. Yksi varmasti suurinta keskustelua herättävä ja ehdottomasti suurimpien rahavirtojen lähde näistä em. kolmesta ydinalueesta. Tässä tulemmekin itse aiheeseen. Ruokavaliota on tutkittu pitkään ja lisäksi asiasta on niin paljon valetutkimusta, mainontaa ja uskomuksia, että ei ole ihme, jos jokaisen meidän päämme on aivan sekaisin asiasta.

Ruokavalion vaikutus

Kiistattomasti voitaneen sanoa, että ruokavaliolla on ainakin yhtä suuri vaikutus, ellei jopa suurempi kuin liikunnalla. Miksi siihen yritetään silti vaikuttaa niin vähän. Miksi epäterveellisiä aineita ei veroteta ja terveellisiä jopa subventoida enemmän. Tässä voitaneen todeta lyhyesti, että kuten paljon muussakin kyse on rahasta. Follow the money, kuten englanniksi usein tokaistaan.

Ruokavaliosta on enemmän väärinkäsityksiä, valetutkimuksia, valheita, mainontaa ja uskomuksia kuin mistään muusta asiasta maailmassa, jopa enemmän kuin peniksen tai mieskunnon kasvattamisesta. Viime aikoina on kuitenkin alkanut ilmaantumaan yhä enemmän ja enemmän vertaisarvioitua tutkimusta ruokavaliosta aina yksittäisistä aiheista valtaviin metatutkimuksiin saakka.Eläinperäisten ruoka-aineiden liikakäyttö tappaa meitä pikkuhiljaa. Click To Tweet

Kaiken tämän informaation, niin tieteellisten faktojen kuin muunkin sälän keskeltä alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan selkeä viesti. Eläinperäisten ruoka-aineiden liikakäyttö tappaa meitä pikkuhiljaa. Asiasta on itseasiassa tutkimustietoa jo pitkänkin ajan takaa. Kaiken nykyisen tutkimustiedon valossa asiaa ei voi enää sivuuttaa. Meidän on vähennettävä eläinperäisten ruoka-aineiden käyttöä.

Diabetes, syövät, sydäntaudit, liikalihavuus jne. ovat lisääntyneet sitä mukaa kuin epäterveelliset eläintuotteita ja rasvaa suosivat elämäntapammekin. Tämä maksaa yhteiskunnalle miljardeja. Helposti enemmän kuin kestävyysvaje tai sote-menojen lisääntyminen. Olisiko siis aika vihdoin puuttua tähän? Kyllä, yksiselitteisesti.

Ratkaisu on siis äärimäisen yksinkertainen. Vähennetään eläinperäisten ruoka-aineiden käyttöä. Tieteellisesti paras vaihtoehto lienee lähes kokonaan vegaani ruokavalio. Huomioitavaa tässäkin on, että kasvikunnastakin löytyy ongelmia aiheuttavia asioita esim. liika rasvan käyttö.

Pääosin kasviperäistä ruokavaliota käyttämällä tutkimusten mukaan pystytään alentamaan verenpainetta, vähentämään syöpäriskejä, poistamaan liikalihavuutta, ehkäisemään kakkostyypin diabetes ja merkittävästi vähentämään sydänsairausriskejä sekä pysäyttämään taudin eteneminen ja jopa peruuttamaan taudin suuntaa monessa tapauksessa.

Lisäksi kannattaa miettiä karjantuotannon ja maidontuotannon ongelmia, niin eettisiä kuin terveyden vaarantaviakin. Mainittakoon nyt esim. terveysuhkien puolelta antibioottien liikakäyttö, vedenkulutus karjankasvatuksessa, sademetsien tuhoaminen nimenomaan karjankasvatuksen tieltä, merien kalakantojen romahdus ja saastetilanne (kalat keräävät ne kaikki saasteet, koska ovat ruokaketjun huipulla), moninkertainen hyönteismyrkkykertymä lihassa verrattuna kasviksiin (lihasta sitä ei voi myöskään pestä pois) ja nopean tehoteurastuksen takia bakteerisaastunut liha (lihassa siis suomeksi sanottuna paskaa mukana).

Tässä vaiheessa kaikille lienee selvää, että kyse on lähes mielettömistä säästöistä terveysmenoissa pitkällä aikavälillä. Sekä selkeistä terveyshyödyistä niin kuluttajalle kuin eläimillekin.

Ks. esim.:         https://nutritionstudies.org/top-10-plant-based-research-and-news-stories-2016/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/

http://www.plantbasedresearch.org/

 

Miten ruokavalion muutokseen voitaisiin motivoida

Paras keino lienee tietenkin valistustyö ja motivointi, varsinkin kouluissa. Älkäämme siis antako muutaman änkyrävanhemman pilata kasvisruoan lisäämistä kouluissa. Keinoja on myös muita. Voimme ottaa esimerkiksi keinovalikoimaan verotuksellisia elementtejä. Enemmän veroja haitallisemmille aineille, näinhän tehdään jo muutenkin monessa muussa asiassa. Ja myös mahdollisesti veronalennuksia terveellisemmille vaihtoehdoille.

Melkein tätäkin tärkeämpää on puuttua valheelliseen ja harhaanjohtavaan mainontaan. Kuluttajille kaupataan ties mitä hivenainetta tai valmistetta kaiken maailman terveyslupauksilla tai vähintäänkin siihen viittaamalla. Tähän pitää pistää myös piste. Tieteellisesti tutkittu tosiasiahan on, että syömällä monipuolisesti kasviksia mm. hedelmiä, vihanneksia ja kokojyväviljaa, ihminen saa kaiken tarvitsemansa. Mitään pillereitä, jauheita tai taikajuomia ei tarvita. Näillä ihmejuomilla ei voi myöskään poistaa liiallisen eläinperäisten ruoka-aineiden aiheuttamia haittoja. Ja tuleehan se pirun kalliiksikin.

Aiemmin mainittua verotuksen vaikutusta hintaan suurempi vaikutus olisi varmasti maataloustukien uudelleenkohdentamisella. Nyt olisikin tärkeää tarkastella koko tukijärjestelmää uudestaan. Ehkä olisi jopa syytä tehdä maataloustukiuudistus maakuntauudistuksen sijaan. Suurin ongelma tässä lienee tosin EU, jonka kautta suurin osa tuista maksetaan. Tosin jos ei yritä ei voi mitään saavuttaakaan.

Ajatus maataloustukien muutoksen takana on: onko mitään järkeä tukea epäterveellisten ruoka-aineiden tuotantoa. Varsinkin kun ne monesti aiheuttavat myös merkittävää ekologista haittaa. Puhumattakaan eläinten oikeuksien parantamisesta. Voisi jopa kysyä millä oikeudella lehmiä, kanoja, sikoja ja muita tuotantoeläimiä saa kiduttaa ja kohdella kaltoin, mutta lemmikkieläimiin lukeutuvia sitten ei. Melko kaksinaismoraalista.

Lopuksi

Yhteenvetona todettakoon, että suurelta osin kasvisperäisen ruokavalion hyvät puolet ovat nyt tieteellisesti todistettu alan julkaisuissa. Jokainen voi internetin välityksellä niihin tutustua. Samoin on eläinperäisten ruoka-aineiden massiiviset haittapuolet aukottomasti todistettu samoissa julkaisuissa. Ratkaisu kasvaviin sote-menoihin on siis olemassa.

Lisäksi on kiistatonta näyttöä karjantuotannon negatiivisista ekologisista vaikutuksista. Kehitys ei ole kestävää. Karjankasvatus myös kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Mitä tekosyitä vielä keksimmekään, jotta ei tarvitsisi syödä terveellisesti. Minulta ne loppuivat vuoden 2017 lopulla. Olenkin siis siirtynyt vegaani ruokavalioon ja aion jatkaa näin elämäni loppuun. Entä sinä?

Haastankin kaikki vähentämään eläinperäisiä ruoka-aineita ja siirtymään kohti kasviperäistä ruokavaliota, silläkin uhalla, että saatatte nauttia siitä ja huomata terveytenne paranevan.

Jos asiasta on kiinnostunut kannattaa katsoa esim. seuraavat dokumentit:

http://www.foodchoicesmovie.com/

http://www.whatthehealthfilm.com/

http://www.nationearth.com/

ja myös, kunhan se julkaistaan jossain täälläpäin

http://gamechangersmovie.com/