Tampereen kaupunginvaltuuston päätös Tampereen kunnallisveroprosentiksi vuodelle 2019 on sama kuin tänäkin vuonna eli 19,75%. Tampereen veroprosentti on siis jatkossakin Pirkanmaan alhaisin.

Vasemmistoliitto esitti veroprosentin nostoa 20,75%:iin. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta tosiasia on, että se olisi paikannut ammottavan budjetin alijäämää melko mukavasti. Se, onko nykyinen veroprosentti korkeahko, kuten Kimmo Sasi kirjoitti Tamperelaisessa, on myös mielipidekysymys. Itse en ole sitä mieltä, onhan se Pirkanmaan alhaisin.  Myös Tampereen vertaaminen pääkaupunkiseutuun on mielestäni lähes absurdia tällä hetkellä, etenkin veroasioissa. Kyseessä on kaksi aivan erityyppistä aluetta.

Entä se efektiivinen veroprosentti?Tampereen veroprosentti on Pirkanmaan alhaisin. Onko se silti korkeahko

Voisimme myös miettiä ns. efektiivistä veroprosenttia, mikä tarkoittaa Tampereen kaupungille tilitettävää veroprosenttia, kun siitä on poistettu valtion antamat vähennykset kunnallisveroon. Efektiivinen veroprosentti ei ole kehittynyt Tampereella noin kymmeneen vuoteen, vaikka kunnallisveroprosentti onkin noussut. Eli verokertymä on pysynyt melko samanlaisena jo kauan.

Tämä ei tietysti pelkästään selitä kaupungin talouden tilaa. Asiassa on paljon muutakin huomioitavaa, kuten valtionosuuksien leikkaukset, KIKYn vaikutukset, kaupungin kova kasvuvauhti ja väestörakenne jne. Mutta en mene näihin syihin tässä sen syvemmin.

Entä kunnallisveron vaikutus kaupungin vetovoimaan?

Asiaa on kyllä tutkittu esim. kyselyillä. Ja tulokset eivät kyllä yllätä ketään, joka on miettinyt muuttoa tai muuttanut muualle. Yleensäkään kunnan verotuksella tuntuu olevan häviävän pieni vaikutus muuttohalukkuuteen ja onhan se ymmärrettävää. Kyllä ihmiselle tärkeimpiä ovat palvelut, työ, liikkumisen helppous ja moni muu asia ennen kuin ruvetaan miettimään kunnallisveron tasoa.Kunnan verotuksella tuntuu olevan häviävän pieni vaikutus muuttohalukkuuteen. Click To Tweet

Siksi minua ihmetyttääkin Sasin vuodatus mielipidekirjoituksessaan verotason heikentävän Tampereen vetovoimaisuutta jotenkin merkittävästi. Asia taitaa olla hieman toisin. Kyllä se vetovoimaisuus laskee paljon enemmän, jos palveluista aletaan leikkaaman merkittävästi. Tätä lienee tutkittukin ja joku asiaa paremmin tunteva voinee valaista asiaa.

Samaa mieltä olen hänen kanssaan siitä, että asumiskustannukset ovat suurissa kaupungeissa ”pienempiä maalaiskuntia” suuremmat. Toisaalta en allekirjoita kaikkien elinkustannusten olevan suurempia Tampereella kuin ympäryskunnissa. Täällä ei esim. tarvitse välttämättä omistaa autoa, joka on suuri kustannuserä. Samoin asiointi on usein helpompaa ja nopeampaa etäisyyksien takia ja täten aiheuttaa vähemmän kustannuksia.

Tampere vs. pääkaupunkiseutu.

Aiemmin jo hieman kommentoin Tampereen vertaamista pääkaupunkiseutuun. Avataanpa sitä hieman lisää.

Vaikka Tampere onkin pääkaupunkiseudun jälkeen ehkä vetovoimaisin kasvukeskus, on väestön rakenne ja varsinkin yritysrakenne aivan toisenlainen. Siksi en pidä vertaamista mitenkään mielekkäänä. Pääkaupunkiseutu on esim. kiistaton ykkönen vetovoimaisuudessa suurten yritysten ja korkeapalkkaisten asiantuntijatöiden saralla. Pääkaupunkiseutu itse asiassa vetää korkeasti koulutettuja jopa Tampereelta.

Tästä seuraa luonnollisesti paljon suuremmat verotulot niin kunnallisveron kuin tilitetyn yhteisöveronkin tapauksessa. Tämän voi kuka tahansa todeta vertailemalla kaupunkien talouksia keskenään.

Voiko Tampere silti kilpailla pääkaupunkiseudun kanssa. Tulevaisuudessa mielestäni se on mahdollista. Tällä hetkellä se ei ole vielä realistista.

Tampereen veroprosentti. Sopiva?

Entä sitten se veroprosentti. Onko se korkeahko? No yhdellä sanalla sanottuna, ei. Pikemminkin se on Suomalaista keskitasoa, kuten Sasikin mainitsee kirjoituksessaan. Kyse lienee siis ideologisesta valinnasta.

Lopuksi kysynkin. Kumpi on mielestänne tärkeämpää: veroprosentin pito Pirkanmaan alhaisimpana vai palvelujen takaaminen kaikille niitä tarvitseville? Vai olisiko olemassa joku muu vaihtoehto, jolla saataisiin aikaan vielä parempi lopputulos?

Katso myös: kirjoitukseni Tampereen talouden ahdingosta.