Jo keväällä ja kesän aikana saimme lukea Tampereen talouden alijäämästä. Meille Tamperelaisille se ei ole mitään uutta, alijäämäähän on ollut jo useampi vuosi perättäin ja sille on siunailtu ja kauhisteltu suunnasta, jos toisesta. Näin politiikan syksyn alkajaisiksi voimme todeta alijäämän olevan luultua suurempaa ja näin voimma sanoa, että Tamperen talousahdinko on kaikkien huomattavissa.Tampereen talousahdinko

Syitä alijäämään lienee monia. On jatkuva valtionosuuksien leikkaaminen, joka jo sinänsä on merkittävä. Tätä tietysti synkentää, että samalla valtio on pitänyt lakisääteiset tehtävät samoina, jopa sysännyt lisää kuntasektorin syliin. Sitten on laskettua huonompi vero kertymä tänä vuonna. Laskelmat menivät pieleen niin kaupungilta, valtiolta kuin kuntaliitoltakin, joten siitä tuskin voi myöskään ketään syyttää. Näin vain käy joskus.

Joku voi sormella osoitella kasvavia menoja. No, inflaatio on jatkuva. Ei ne menot nyt paljoa ole nousseet inflaatioon nähden, jollain alueilla menot ovat jopa kasvaneet maltillisemmin kuin kustannuskehitys. Joten ei tämäkään ole se suuri syy. Sitä paitsi, suurin menon ylitys tapahtuu alueella, jonka palvelut ovat lakisääteisiä. Niihin kaupunki ei voi juuri vaikuttaa.

Mikä sitten lääkkeeksi. No, kokoomuksen ja muiden suunnalta tarjotaan sitä vanhaa samaa, meno kuria ja leikkauksia. Ensimmäisestä leikkauspaketista päätettiinkin jo aiemmin tänä vuonna ja seuraava on päätettävänä valtuustossa loppuvuodesta. Siihen voi siis vielä vaikuttaa, vaikka kunnanhallituksessa se meni hulisten läpi Vasemmistoliiton vastaehdotuksesta huolimatta. Ja aika katkeraa kalkkia siinä onkin, lähinnä niille, joiden asiat ovat jo nyt huonoimmin. Ei tämä ole mielestäni sivistysvaltion toimintaa, saati sitten inhimillistä politiikkaa.

Leikkauksiakin toki tarvitaan, ja sen me hyväksymme myös Vasemmistoliitossa. Niiden kasaantuminen heikossa asemassa olevien harteille vaan ei sovi meille. Eikä sen pitäisi sopia kenellekään, joka väittää välittävänsä kanssaihmisistään.Toinen itseäni ihmetyttävä piirre tässä kaupungin taloustilanteessa on veroprosentti. Miksi siihen ei voi koskea. Click To Tweet

Toinen itseäni ihmetyttävä piirre tässä kaupungin taloustilanteessa on veroprosentti. Miksi siihen ei voi koskea. Tai tiedänhän minä sen salaisuuden ja voin sen kertoa teille tässä. Kyseessä on Kokoomuksen järkähtämätön linja, että siihen ei kosketa tapahtui mitä tahansa. Tässä taloustilanteessa mielestäni täysin vastuuton kanta. Kaupungin veroprosenttia pitää nostaa maltillisesti, kuten jo ehdotimme viime neuvotteluissa. Tätä viestiä on tullut kaupungin virkakoneiston sisältäkin.

Kyselin asiasta johtavilta Tampereen talouden asiantuntijoilta ja he vahvistivat omat epäilykseni. Maltillisella veronkorotuksella ei ole mitään vaikutusta muuttohalukkuuteen. Moni muu asia menee edellä, kun asuinpaikkaa valitaan. Esim. koulujen sijainti ja laatu, terveydenhuolto, liikenne ja moni muu palvelu ja varsinkin tärkeä on paikkakunnan imago.

Miksi veronkorotusta vastaan harataan kuin viimeistä päivää. Mystisistä ideologisista syistä varmaan sitten. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla valtuuston ensi vuoden budjetin käsittelyä. Odotan myös mielenkiinnolla Kokoomuksen toimia. Taipuuko se tänä vai ensi vuonna.

Haluaisin selventää myös erään asian investoinneista, josta tuntuu olevan paljon epätietoa. Kaupungin investoinnit eivät juuri vaikuta käyttötalouteen. Ainoastaan korkokulujen muodossa, jotka ovat verrattain pienet ja suurelta osin korkoturvattuja. Investoinnit ovat sijoitus tulevaisuuteen ja kaikki tämän hetken investoinnit tuottavat laskennallisesti paljon suuremman hyödyn kuin korkotaso on nyt tai tulevaisuudessa. Ne ovat siis ihan taloustieteellisestikin täysin järkeviä. Ainoa kiista on mielestäni mihin investoidaan ja paljonko. Käyttötalouteen niitä ei siis pidä sotkea.

Viimeisenä kohtana haluaisin vielä puuttua alijäämiin ja pelotteluun kriisikunnaksi ajautumisesta. No sitä se on, aiheetonta pelottelua. Tampereen aiemmat ylijäämät meinaan ovat kirjanpidossa niin suuret, että voimme tehdä alijäämää vuosikausia, sen vaikuttamatta kriisikunta tilaan. Kyllä ne ovat ihan muut kriteerit, jos meidät joskus kriisikunnaksi luokiteltaisiin. Sanottakoon vielä, että en ole sitä mieltä, että alijäämää pitää tehdä. Toki asia pitää saada kuntoon, se velvoitetaan jo lainsäädännössäkin.

Tampereen talousahdinko on tällä hetkellä tosiasia. Mitä te tekisitte korjataksenne Tampereen budjetin alijäämän?

Katso myös: Aiempi kirjoitukseni vuoden 2018 budjetista sekä kirjoitukseni Tampereen kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta.