Robotit tulevat viemään tulevaisuudessa ainakin viidesosan työpaikoista, joillain aloilla enemmän, joillain vähemmän. Tämä on jo laajasti myönnetty tosiasia. Meillä on länsimaisissa demokratioissa nyt näytön paikka päättää, miten asia hoidetaan. Onko robotisaatio uhka vai mahdollisuus.

Tutkimusten mukaan robotit korvaavat ensiksi lähinnä tylsähköä manuaalista ja toistavaa työtä muokaten jäljelle jäävistä työtehtävistä jopa mielekkäämpiä kuin nyt. Tämä on sinänsä ihan hyväkin asia. Tehokkuus tulee lisääntymään merkittävästi, minkä pitäisi tuottaa ennennäkemätöntä hyvinvointia. Tässä piilee kuitenkin erittäin suuri ongelma.

Ongelma on nimittäin markkinataloussysteemin perustavaa laatua olevat valuviat. Tämä tuntuu unohtuvan Suomessakin käydystä keskustelusta joskus markkinaliberaalin pöhinän tuoksinassa. Sanotaan se nyt vielä kerran tässä. Vapaa markkinatalous ei toimi, eikä tule ikinä toimimaankaan. Se on yhtä toimimaton systeemi kuin kommunismikin. Vaaditaan erittäin hyvin säänneltyä markkinataloutta.

Sääntelyn tarve

Tässä robotisaatio-tapauksessa säätelyä vaaditaan nimenomaan taas kerran tulonjaon alueella. Tarkastellaanpa hieman asiaa. Tutkimustenkin mukaan robotisaation investoinnit maksavat itsensä takaisin jopa lyhyemmässä ajassa kuin on ajateltu. Huomatkaa, kyseessä on investointi tuotannontekijään. Eli tämän tuottavuuden merkittävän kasvun hedelmät jäävät pääosin omistajille ja mahdollisesti jossain määrin jäljelle jäävälle työvoimalle. Entä ne, joiden työpaikka katoaa?

Robotisaatio-uhka vai mahdollisuusTässä päästään tulonjako ongelmaan. Meidän pitäisi pystyä siirtymään palveluyhteiskuntaan robotisaation mahdollistaman tuottavuusloikan avulla. Tämä ei tule tapahtumaan, jos homma jätetään ns. markkinavoimien armoille. Vauraus vain keskittyy hyvin pienelle osalle ihmisiä ja johtaa massatyöttömyyteen. Uhkakuva toteutuu.

Työttömät jäävät yhteiskunnan harteille ja uusia työpaikkoja ei pystytä luomaan edes yrittämällä, koska palvelumarkkinoita ei synny suurtyöttömyyden takia. Kaikki tietävät, että työmarkkinatuella elävällä ei ole mitään mahdollisuuksia käyttää minkään sortin markkinahintaisia hyvinvointipalveluita. Joten kuka niitä sitten käyttäisi? Ei ainakaan se lähes kaiken omistava 2 % tai ne muutamat kovapalkkaiset. Tämän ei tarvitse olla se tulevaisuus jonka valitsemme. On toinenkin vaihtoehto.

Verotuksellisilla keinoilla voimme poistaa koko ongelman Click To TweetVerotuksellisilla keinoilla voimme poistaa jopa koko ongelman. Tämä vaatii tietysti uskallusta ja visiota, jota nykyisillä hallituspuolueilla ei näytä ainakaan löytyvän. Heidän suosimansa markkinaliberalismi on pikemmin koko ongelman ydin.

Verotuksessa on monia vaihtoehtoja puuttua asiaan ja siitä varmaan kiistellään jonkin aikaa mikä niistä vaihtoehdoista sitten valitaan. Erilaisia malleja on esitelty hyvin arvovaltaisilta ja epätodennäköisiltäkin tahoilta, kuten esim. Microsoftin perustaja Bill Gatesin esittämä robottivero. Valitaan mikä tahansa malli tai verotuksellinen keino, on se lähtökohtaisesti tapahduttava vähintään EU-tasolla, ellei sitten jopa maailmanlaajuisesti kansainvälisellä sopimuksella. Yksittäinen valtio Euroopassa on voimaton näin suuren kysymyksen edessä.

Joku voi kysyä, onko se niin suuri ongelma oikeasti ja voi jopa väittää, että kyllä markkinatalous luo työpaikkoa itsestäänkin muille aloille sitten. Tämä on toiveajattelua. Voisi pikemminkin muistuttaa mitä on aina tapahtunut suurtyöttömyyden vallitessa, Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Yhteiskuntarauha järkkyy ja muutos tapahtuu ennen pitkää, yleensä hyvin väkivaltaisesti.

Mahdollisuus hyvinvoinnin kasvuun kaikille

Lähtekäämme siis yhdessä tielle, jossa robotit ovat suuri mahdollisuus nostaa yhteiskunnan hyvinvoinnin tasoa kaikille. Robotisaatio ja tekoälyt tulevat mahdollistamaan ennennäkemättömän tuotannon kasvun ja tehokkuuden. Olen itse sitä mieltä, että varsinkin tekoälyn kehittyminen tulee vaikuttamaan aloilla, joilla ei ole vielä hajuakaan, että myös heiltä katoaa iso osa työstä.

Miten olisi siis, jos keskittyisimme palvelemaan toinen toisiamme. Huolehtisimme vanhuksistamme, sairaistamme, lapsistamme ja toinen toisistamme ennenkuulumattomalla laajuudella, koska robotit tekevät suuren osan rutiinista. Eikö tämä kuulostakin hyvältä? Ja tämä kaikki on mahdollista, jos tulevaisuuden äänestäjällä on visiota ja rohkeutta tätä vaatia.

Onko siis robotisaatio uhka vai mahdollisuus? Vastaukseni kysymykseen on seuraava. Nykymenolla se on suuri uhka, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Se voi olla ennennäkemättömän suuri mahdollisuus nostaa ihmisten elintasoa korkeuksiin joista moni ei edes uskalla unelmoida tällä hetkellä. Itse valitsen tämän jälkimmäisen vaihtoehdon. Kukin tehköön valintansa omantuntonsa mukaan, joskin toivon suurimman osan päätyvän valitsemaani vaihtoehtoon.

Lue myös kirjoitukseni tulonsiirtojen tarpeellisuudesta.