Pääoman valta politiikassa on kiistaton tosiasia. Mutta ei meillä Suomessa. Näin tuntuu suuri osa kansasta uskovan. Asia ei kuitenkaan taida olla enää näin, jos on ikinä ollutkaan.

Viimeaikaiset trendit verotuksessa sekä muussakin talouspolitiikassa ovat perin huolestuttavia, ei pelkästään Suomessa, vaan myös maailmanlaajuisesti. Ollaan luisumassa kohti keskiaikaista taloudellisesti epätasa-arvoista yhteiskuntaa tässä mielessä.

Thomas Piketty selittää asian erittäin täydellisesti kirjassaan Pääoma 2000-luvulla. Kirja on melkoinen eepos ja vaikeaselkoinenkin monelle meistä, kuten monet pääoman verotukseen liittyvät asiat usein ovat. Siksi lobbareiden ja heidän asiansa poliitikkojen ehkä onkin niin helppo näennäisesti perustella asia kansalaisille ja saada tukea.Pääoman valta

Professori Hiilamo avaa suomalaista lobbausta ja verotuksen muutoksia YLE:n artikkelissaan hyvin ja helposti ymmärrettävästi. Artikkelin luettuaan kukin meistä varmasti tajuaa, että Suomessakin mennään samaan taloudelliseen epätasa-arvoon kuin muualla maailmassa. Ellemme tietysti taistele vastaan.

Tämä linja ei ole pelkästään nykyisen Sipilän hallituksen aikaansaannoksia, vaan trendi on selkeästi ollut sama jo pitkään. Yhteisenä tekijänä näissä hallituksissa on tietenkin Kokoomus. Monet ehkä muistavatkin koomikko Jukka Lindströmin letkautuksen ”Suomessa Mehiläinen houkuttaa ruiskukkaa”. Sipilän hallitukselle ominaista on kuitenkin melko läpinäkyvä oikeistolainen liberaali talouspolitiikka, sekä törkeän huono lainvalmistelu. Vaarallinen yhdistelmä.Kaikki nämä pääoman verotusta keventävät päätökset ovat olleet omiaan nakertamaan Suomen veropohjaa Click To Tweet

Artikkelissaan professori Hiilamo sanoo hallituksen melko selkeästi vähät välittävän talousasiantuntijoiden arvioista tehdessään tätä lobbareiden tahtoa todeksi. Hän mainitsee tosin myös verotuksen asiantuntijoiden taloudellisen kytköksen ja vain näennäisen riippumattomuuden.

Viimeisin esimerkki tästä lobbauksen aikaansaamasta lainsäädännöstä on metsälahjavähennys. Lahja se onkin. Täysin perusteeton ja vastikkeeton rahan ojennus hyvin pienelle hyötyjäjoukolle. Lain yhteiskunnallinen hyöty on täysin mitätön, jopa haitallinen. Lain avulla muute veronmaksajat antavat anteliaasti 60 000 euron verotuen tälle pienelle saajajoukolle.

Lista muidenkin hallitusten ratkaisuista on myös surullinen. Esimerkkeinä voidaan mainita esimerkiksi varallisuusveron poisto ja listaamattomien yritysten perusteettoman kevyt osinkoverotus. Mitähän Sipilän hallitus keksii seuraavaksi. Perintöveron poistaminen kokonaan? Siinä vasta kammottava ajatus.

Kaikki nämä pääoman verotusta keventävät päätökset ovat olleet omiaan nakertamaan Suomen veropohjaa, puhumattakaan pääoman laajamittaisesta veronkierrosta, josta saimme lukea erilaisten tietovuotojen yhteydessä. Paljon vaarallisempi hyökkäys hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan kuin terrorismi. Tehtäköön tässä kuitenkin selväksi, terrorismi on myös vaarallinen uhka ja en pidä sitä vähäpätöisenä. Olisiko siis aika julistaa sota veronkiertoa vastaan? Mielestäni kyllä.

Mitä tämä hallitus on sitten tehnyt. No eipä paljon mitään. Yrittänyt parikin kertaa ujuttaa ns. aktiivisen katumisen mallia, jolla rikkaille veronkiertäjille olisi ojennettu käytännössä armahdus, jos vero maksettaisiin normaalisti. Kuinkahan moni tavallinen duunari saisi näin ruhtinaallisen kohtelun ystävälliseltä verottajaltamme. Ei varmasti kukaan.

Tämä kaikki on sen takana miksi nyt kiristämme budjetteja, olemme velassa ja puhumme kestävyysvajeesta. Hyökkäyksessä hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan ollaan jo paljon pidemmällä kuin Mainilan laukauksissa.

Jos verotuksesta saadaan kitkettyä suurin osa veronkierrosta (luen tähän myös ns. aggressiivisen verosuunnittelun, sillä se on veronkiertoa) ja pystytään siirtymään kohti progressiivisempaa ja tasa-arvoisempaa verotusta, ei meillä ole mitään hätää. Teknologian takaaman tuottavuuden nousun pitäisi taata meille kaikille ennennäkemättömän suuri hyvinvointi. Jos me siis jaamme sen. Tällä menolla se kerääntyy hyvin harvalle, jatkossa vielä harvemmalle. Ja pääoman valta lujittuu.

Veroprogression noston ei tarvitse tarkoittaa suuren osan palkansaajien verotuksen kiristämistä. Itse asiassa se tulisi laskemaan keskipalkkaisen enemmistön verotusta, kun massiivinen ja kevyesti verotettu suuryritysten ja ns. 1%:n pääomatulot saadaan paremmin verolle.

Nyt on aika toimia. Nyt on aika vaatia edustajiltamme toimia. Nyt on aika äänestää oikein. Nyt on aika vaatia hyvinvointia kaikille.