Turun tapahtumista on ehtinyt kulua jo tovi. Asiaa on kaluttu ja innokkaimmat kommentoijat kertoivat jo vaihtoehtofaktojaan heti tapahtuman jälkeen. Sen jälkeen olemme varmaan kaikki lukeneet monenmoisia analyysejä ja julki tuotuja ihka oikeita faktojakin. Radikalisoituminen nousi hyvin nopeasti puheenaiheeksi tämän jälkeen, myös nyt kotoperäinen radikalisoituminen.

Ylessä ilmestyi 1.9.2017 Kaisu Janssonin artikkeli, josta käy ilmi, että Suomessa radikalisoitumisen estämiseen käytetään kansainvälisesti verrattuna vähän rahaa. Yleensäkin voidaan sanoa, että kaikki asiantuntijat ovat alalla kuin alalla sitä mieltä, että ennaltaehkäisy on tehokkuudeltaan ylivoimaisesti parasta hoitoa. Näin se olisi tässäkin asiassa. Miksi siis asialle ei ole vielä tehty tämän enempää?

Ehkäpä tämä erittäin ikävä terroriteko vihdoin herättää päättäjätkin analysoimaan tilannetta oikeasti, eikä vaan laukomaan populistikommenttejaan siitä ja tästä oikeuksien rajoittamisesta tai valvonnan lisäämisestä. Nämä keinot eivät koskaan ole johtaneet hyvään lopputulokseen, varsinkaan jos ne ovat ainoat toimenpiteet. Utelias voi löytää useita esimerkkejä pitkin historiaa pienelläkin vaivalla.

Palatakseni takaisin artikkeliin. Artikkelissa on radikalisoitumisen määritelmä seuraavasti: ” Väkivaltainen radikalisoituminen määritellään prosessiksi, “jonka myötä yksilöt päätyvät käyttämään väkivaltaa tai uhkaamaan sillä, kannustamaan siihen tai oikeuttamaan se aatemaailmalla perustellen”.  Kuulostaa tutulta eikö?

Kiinnittää huomiota kotoperäiseen radikalisoitumiseen Click To TweetVarsinkin islamiin liittyvä radikalisoituminen on saanut metreittäin palstatilaa jokaisessa suomalaisessa mediassa. Toki se onkin varsin huolestuttava ilmiö. Haluaisin kuitenkin tässä kirjoituksessa kiinnittää huomiota ihan ns. kotoperäiseen radikalisoitumiseen.

Eli suomalaisten some-käyttäytymisen pieneen mutta äänekkääseen osaan, joka huolestuttaa ainakin minua. Edellä mainitun radikalisoitumisen määrittelyn luettuani ei voi muuta kuin todeta, että näitä radikalisoituneita viharyhmiä on ihan omaakin takaa aivan liian monta. Radikalisoituminen on oikea termi myös niihin, siitä on kai turha edes kinata.

Hallitus antoi puoliväliriihessä lisärahoja poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille. Rahaa pistetään myös radikalisoitumista ehkäisevään toimintaan, ainakin nimellisesti. Jotenkin minusta tuntuu, että suurin osa menee turvapaikanhakijoiden kyttäämiseen.

Entä kotoperäisten radikalisoitumisuhan piirissä olevien ennaltaehkäisevä toiminta? Ken tietää. Toivon todella, että poliisin määrärahalisäykset näkyvät myös suomalaisten nettivihapiirien radikalisoituneen toiminnan kitkemisenä ja syytteiden aktiivisesti nostamisena.

Sekä ennen kaikkea kaiken radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn tuntuvana lisäyksenä. Ennaltaehkäisyssä saamme kaikista parhaan tuloksen mahdollisimman pienellä rahalla. Sillä ikävä tosiasiahan on, että raha se on, joka usein ratkaisee.

Ennaltaehkäisyn toinen erittäin suuri etu on juuri sanan ensimmäinen osa. Sillä pystytään estämään ainakin osa murheellisista teoista. Näin voidaan myös välttyä monelta inhimilliseltä tragedialta.

Lopuksi voitaneen todeta, että kotoperäinen radikalisoituminen lienee vieläkin yksi suurimmista uhkista suomalaiselle yhteiskunnalle, ei ulkoapäin tulevat radikaalit elementit, kuten usein saamme median mukana arvuutella.